Informatie voor ouders die beginnen in jaar 1

Les bij Juffie Stieneke in de Archipel is niet alleen maar wekelijks ‘laten horen wat je studeerde’ en nieuwe studeerstof ophalen. Op allerlei bewezen manieren wordt  kindlief verleid tot studeren: allereerst door SAMEN op les te komen. Niet alleen reppen ouders van een hechtere band met hun ‘Suzuki kind’ maar er ontstaan hechte viool-vriendschappen en samenstudeer- en speelafspraakjes met andere kinderen en ouders.

Ook zijn er regelmatig concerten in bejaardenhuizen, op de boulevard (met een ijsje natuurlijk!),  bij de intocht van Sinterklaas en natuurlijk de beide Kerstliedjes optredens op de Royal Christmas Fair. Op Valentijnsdag voeren ze als verbluffend spelende zigeunertjes spetterende Volksmuziek uit.

De mini-workshop in jaar 1 en 2 en de traditionele logeerpartij  in het 3e jaar voor de Vivaldi-kinders. En natuurlijk de niet te missen jaarlijkse Pinksterworkshop, met inspirerende ervaren Suzuki-juffen uit andere delen van de wereld  en Meester Gerrit uit Frankrijk– het absolute hoogtepunt van het jaar.

Bovendien zal een Suzuki-leerling als hij verhuist snel een andere Suzuki-juf en direct een hele club viool-vriendjes kunnen vinden. Alles verandert dan: land, taal, huis, maar de vioollessen kunnen direct vervolgd worden bij de nieuwe Suzuki-docent…

Ter  afsluiting van elk boek is er een BOEKFEEST. Alle kinderen spelen dan in die les alle stukken uit dat boek, en kennen de titels in het Nederlands en het Engels, alsmede de naam van de componist. Natuurlijk is dat van te voren in de  les – en thuis1- terdege geoefend…

Hoe heet dit stuk? En wie weet de naam van de componist? En hoe heet het in het Engels?

daarna kijrgen de kinderen het nieuwe boek en staat er beneden een heerlijk Potluck te wachten. Ooit door deze juf in Den Haag geintroduceerd…boekfeest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lesbenodigdheden jaar1

Naast een viool en stok op maat (vooral niet te groot!) die voor de eerste les opgemeten wordt krijgt elke leerling een door de juf zelfgemaakte schoudersteun. Ouders zorgen voor een adreslabel dat van vioolkist naar vioolkist meegaat tot uiteindelijk de eigen hele viool. Een leren exemplaar bij de schoenhersteller is mooi, een eigengemaakte voldoet ook.

Elk kind krijgt een schrift waarin ouders tijdens de les aantekeningen maken. Hoe je dat precies doet? Hoort u nog…
Met de pen die u van de juf krijgt.

Een aparte viooltas is handig – de juf probeert er een te regelen voor elk kind.

Vanaf dag 1 heeft elk kind een stevig  (HEMA?) PLAKBOEK  nodig, waarin  alle lesmateriaal komt. Begin alvast leuke vioolplaatjes te verzamelen om er in te plakken? En maak af en toe een echte foto zodat het plakboek een mooi herinnering wordt van deze intensieve tijd. voor nu en… later!

Vanaf halverwege het eerste jaar heeft ieder kind een lessenaar nodig die vanaf boek 3 in jaar 2 mee komt naar de les. De juf heeft tips welke goed voldoen, dus vraag maar eventjes.

Suzuki ouderschap

Anders dan bij een hobby als voetbal, tennis of hockey, of traditioneel muziekles, kan een Suzuki-ouder de leerling actief helpen met de vorderingen. De ouder is zelfs een essentieel onderdeel van de Suzuki-methode!

De ouder brengt niet alleen het kind naar de les, maar is aanwezig in de lesruimte, maakt aantekeningen van wat er in de les behandeld wordt, krijgt duidelijk wat er van kind en ouder verwacht wordt, en is thuis de thuisleraar van het kind.

Aan de hand van de gemaakte aantekeningen van de les, en met begrip voor de volgorde van de opbouw,  herhaalt de ouder de lesstof en de spelletjes, zodat het kind de volgende les alles verwerkt heeft en echt een stap(je) verder is, zodat iets nieuws aangeleerd kan worden.

Heel anders dus dan: “Moet je niet studeren?“, zoals veel ouders zelf ooit van hun belangstellende ouders hoorden….

Voor de ouders van nu is het soms lastig om twee keer per week fysiek aanwezig te zijn bij de les. Inventief als mensen kunnen zijn wordt er met een vriendinnetje gepooled, komt oma of opa ( dit jaar zelfs wekelijks  uit Brabant!!)  één keer per week, wordt de au-pair of viooloppas met video camera op pad gestuurd.

Juffie Stieneke komt tegemoet aan de helaas soms bekende ( niet omdat ze naar de supermarkt moeten!!!) afwezigheid van ouders door het eerste jaar  de noodzakelijke informatie na de les per email te sturen. En sinds 2016 ook met YouTube fimpjes in het Nederlands, waar kinderen dus precies hetzelfde horen als in de les. Een service aan druk bezette ouders😍

Veel ouders melden dat ze het zo leuk vinden om zo actief aan de muzikale opvoeding van hun kind te kunnen bijdragen – en er zijn veel verhalen wereldwijd over de andere band die ze met hun Suzuki-kind hebben.

verjaarstaart met viool

 

En wat er langzamerhand ook een beetje bijhoort: een traktatie door de jarige, die door iedereen toegezongen of gespeeld wordt, en – indien  die op de dag van de verjaardag ZELF komt –  een speldje met IK BEN JARIG op, de hele les lang!

De zorg voor je viool

De zorg om je viool

Het is belangrijk goed voor je viool te zorgen. Daarom volgen hier wat praktische tips om je viool in topconditie te houden.

Dagelijks schoonmaken

Was voordat je gaat spelen je handen. Voor de les kan dat eventueel in de vioolkeuken naast de leskamer of in de leerlingen /ouders WC beneden. Iedere keer als je gespeeld hebt, wrijf je met de punt van de stofdoek stevig langs de snaren op de plaats waar de hars aan de snaren kleeft (dit piept!). Met de zachte pluizige  stofdoek veeg je de hars van je viool af: ook onder de toets en staartstuk.

Als je een beetje zweterige handen had tijdens het spelen, is het een goed idee om na het spelen met een doek de hals, de snaren en de toets af te vegen (overal waar je met je vingers aan bent geweest).

De strijkstok

Kom nooit met je vingers aan de haren van je stok! Ook net gewassen vingers zijn een beetje vet, van de zeep. En op aangeraakte snaren pakt de hars niet…!

Ontspan de haren van je strijkstok altijd als je niet speelt: 3 keer naar je toe draaien, daarna in de kist. Span als je weer gaat spelen de haren weer 3 keer en dus niet te strak: je krijgt een veel beter contact met de snaren als je stok veerkracht heeft. Dus: als je weer gaat spelen:  3 keer van je af draaien.

Als er een haar breekt, knip die dan niet af bij de haarinzet, maar draai de haar om je vinger tot de haarinzet en blijf dan nog even draaien, zoals je het de juf zag doen.

Hars je strijkstok 1 keer per week, de dag voor je naar les gaat, zodat dat geen lestijd kost. Hars niet te veel. 
 Houd je duimnagel voor het zilver van je stok, zodat de hars er niet tegenaan kan botsen. Die gaat namelijk eel makkelijk afbrokkelen, en dat kleeft in je kist en aan je vingers en op de grond!

Thuis

Leg de viool nooit in de buurt van een kachel of in de zon en vermijd grote temperatuur verschillen. Zorg dat je viool op een plaats ligt waar hij niet kan vallen.

Bewaar je viool op een veilige plaats. Twee spijkertjes (buiten bereik van katten en honden en kleine nieuwsgierige broertjes en zusjes) en een lintje om de krul van je viool zijn misschien een goed idee? De viool en stok (slof naar beneden ) hangen dan  – tijdbesparend – grijpklaar…

Stop je viool in de kist ZONDER KUSSENTJE of schoudersteun voor je naar les gaat  en doe de kistdeksel dicht, rits als je twee ritsen hebt beide ritsen naar het midden, boven het handvat.

Op stap

Draag je viool op de fiets op je rug. De meeste kisten en hoezen hebben rugbanden. Zo niet, dan zijn deze ook los verkrijgbaar. Leg je viool in de auto op een veilige plaats. Leg hem niet op de hoedenplank, zeker niet als de zon schijnt. Laat je viool nooit achter in de auto. Houd je viool in het openbaar vervoer bij je, vergeet hem niet! ZORG VOOR EEN EIGEN ADRESLABEL – een mooie leren is te koop bij de schoen-reparateur – aan je kist met je naam, adres, telefoonnummer en emailadres NAAST het andere label.

Waar je verder op moet letten

Houd in de gaten of de kam niet scheef gaat staan. Jullie juf doet dat ook elke keer bij het stemmen. Let op of de onderkant van de fijnstemmers niet de klankkast raken. Controleer zo nu en dan of de sluitingen van je kist goed blijven en zorg dat je viool niet knelt en ook niet te los in de kist ligt. Stel je viool zo min mogelijk bloot aan grote temperatuursverschillen. Kom je uit de kou in een warme kamer, laat je viool dan eerst een tijdje wennen in gesloten kist. Bij vriesweer is de lucht erg droog, de viool klinkt dan misschien anders en de stemschroeven schieten wel eens los. Als je viool hier veel last van heeft, is het een goed idee een bevochtiger in je kist te hebben, bijvoorbeeld een leeg Tic-tac doosje met een natte tissue er in.

Stroeve stemschroeven en ander ongemak

Om de stemschroeven beter te laten lopen, zijn er speciale sticks in de handel, die je juf gebruikt. Soms helpt insmeren met schoolkrijt, maar doe dat vooral niet zelf als ouder: bij het weer stemmen van de viool zijn ( door met name ouders die gitaar spelen en denken dat ze dat wel kunnen – niet dus!) er al heel wat snaren geknapt!

Stroeve fijnstemmers maak je weer soepel door het schroefje er helemaal uit te draaien en heel voorzichtig een druppeltje naaimachine-olie in de fijnstemmer te doen. Of je smeert het schroefdraad van het schroefje in met een beetje witte vaseline – heeft de juf op de vleugel

Nieuwe snaar opzetten

Het is gebruikelijk dat elke 3 maanden alle snaren vernieuwd moeten worden. Sommige verhuurders van instrumenten gaan daar soepel mee om, en rekenen pas een  nieuw setje snaren à €39 – 49 bij het inleveren van de viool. (Ook de stokharen moeten na een jaar  normaal gebruik vernieuwd worden, à €50 -70 …)

Kijk hoe de juf het 10 keer doet voor je het zelf probeert! Neem nooit alle snaren tegelijk weg. Verwijder de oude snaar, maak de toets schoon en ga met een zacht potlood een paar keer door de snaargleufjes in de kam en het kielhoutje. Bevestig de snaar in het staartstuk en steek het andere eind door het gaatje in de schroef zodat het ongeveer een centimeter uitsteekt. Wind de rest van de snaar over dit uiteinde en zorg dat je precies langs de kast uitkomt.

Les 1: de juiste stand van de linker- en rechterhand

De juiste stand van de Linkerhand (LH) en de Rechterhand (RH)

Linkerhand met duim in het hoekje en pink boven hoogste stip: tokkel AEA stamp

les-1-lh-pizzicato-aea-stamp

Rechter handhouding met ronde pink en glimlachduim
img_0026

Noten leren lezen

Noten leren de kinders lezen als ze al goed en wel kunnen spelen. Net zoals je eerst leert spreken en dan pas leert lezen. Toch?We beginnen er mee on het voorjaar, rond Maysong
Afbeelding 6Afbeelding 5Afbeelding 4Afbeelding 2Afbeelding 3

 

 

 

 

 

 

Vakanties

Van dag tot dag: zie De Vioolagenda

Herfst vakantie: 19-25/10

Kerstvakantie: 21/12 – 3 /1

Crocus vakantie: 25/2- 1/3

LANGE Meivakantie: 12/4- 8/5?!

Zomer VIOOL vakantie: 25/6 – 29/8

 

 

 

 

 

 

Regels en wensen van het Vioolhuis
POTLUCK in de Riouwstraat

Het is inmiddels een ingeburgerde happening: bij een weekend sessie  van de Gypsy Academy, na een boekfeest en tijdens de Pinksterworkshop en in haar 5 een masterclass. EN tijdens het logeerweekend  voor de Vivaldi kinders en -eerder al – het mini- weekend voor de 2e en 1e jaars.

Het is een van de dingen die oudleerlingen altijd met weemoed vervult: ach, die potlucks, de boekfeesten en het Pinksterweekend …

Wat het goed doet? Zelf gemaakte gerechten. Andere dingen (gekochte cake en koek en koekjes) blijven vaak liggen en keren nauwelijks aangeraakt weer huiswaarts. Tja, ze ontwikkelen wel een neus voor bijzondere dingen, die Suzuki-leerlingen…..

Het favoriete huisrecept volgens kindlief wordt door andere kinderen ook erg gewaardeerd…. Liefst dat van oma (in een ander land?) De juffen van de Pinksterworkshop hebben ons door de hele wereld bekend gemaakt als de ” best catered workshop in the world”

Voorbeelden ter inspiratie: lumpur, quiches, pizza, lasagna zoals alleen Italiaanse moeders dat kunnen,  en (voor de mee-etende volwassenen) salades.

Stukjes bloemkool, komkommer, wortel, geblancheerde  broccoli, met een lekkere dipsaus.

Scones en clotted cream met lekkere jam.

Gebakken kipdijstukjes of kippepootjes of mini gehaktballetjes.

Zalm met roomkaas- wraps favoriet van de juf!) of sandwiches, of met andere vulling zoals komkommer. Soms ook lekker speciaal belegde boterhammen met of  broodjes ei.

Mini-croissantje met worstjes of kaas – denk aan de vegetariërs.

Pannekoeken, spiezen met tomaat/mozzerella/ander fruit of groente, spiezen met aardbei/banaan/appel. Bakje snoeptomaatjes of bosbessen. Mini paprika in stukjes

Fruitsalade en – voor ouders met weinig tijd  – een bak aardbeien of ander zacht fruit. Of – met een cutter – gesneden appel. Slagroom?

Appeltaart of Apple Crumble volgens eigen recept is favoriet bij de juf… bananencake, kokosgebak en Apple crumble, Blueberry muffins, cupcakes, en voor de gehaaste ouders: gekochte macarons of …. roomsoesjes die ontdooien tijdens de les.

Om te voorkomen dat er alleen maar cupcakes of rauwkost is: graag even per groep coördineren via de contactmoeder?